Forum ---=== Forum GRH Panzer-Lehr ===--- Strona Główna ---=== Forum GRH Panzer-Lehr ===---
Grupa Rekonstrukcji Historycznej Panzer-Lehr
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zwieback – sucharki Wehrmachtu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ---=== Forum GRH Panzer-Lehr ===--- Strona Główna -> Barwa i broń Wehrmachtu -> Wyposażenie i uzbrojenie Wehrmachtu
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hindus
Administrator


Dołączył: 21 Lis 2006
Posty: 7905

PostWysłany: Pon Lis 28, 2016 10:01 pm    Temat postu: Zwieback – sucharki Wehrmachtu Odpowiedz z cytatem


Jak w każdej armii tak i w Wehrmachcie żywienie wojska było sprawą kluczową dla zachowania jego zdolności bojowej - stąd zapewnienie właściwej ilości kalorii żołnierzom walczącym na froncie, urastało do rangi zadania strategicznego. Pół biedy jeżeli zaopatrzenie działało sprawnie, a „Gulaschkanone” były w pobliżu. Dużo gorzej, gdy dostarczenie walczącym oddziałom gorącego posiłku stawało się, z różnych przyczyn, niemożliwe. Gdy spodziewano się takiej sytuacji, żołnierzom wydawano „żelazne racje” (niżej opisane).
Na jednego żołnierza przypadały 2 zestawy, w sumie stanowiące „pełną żelazną racją”. W ich skład wchodziło:
- 250 g. sucharów / sucharków lub innego trwałego pieczywa
- 200 g. konserwowego mięsa
- 150 g. zupy w puszce (lub koncentratu zupy)
- 20 g. mielonej i zapakowanej kawy
Podczas wykonywania zadania bojowego żołnierz otrzymywał „połowę żelaznej racji”. Mógł ją konsumować tylko na rozkaz, co czasami było tylko teorią (wydanie żołnierzowi żelaznej racji było odnotowywane w Soldbuchu. Zawierała ona:
- 250 g. sucharów / sucharków lub innego trwałego pieczywa
- 200 g. konserwowego mięsa
i była noszona w plecaku lub chlebaku.
Jak widać z powyższego zestawienia pieczywo w postaci sucharów lub sucharków (ew. keksu lub herbatników) stanowiło wagowo największą część racji żywnościowych w polu. Sucharów / sucharków powszechnie używano w Wehrmachcie jako zamiennika innego chleba – miały one bowiem niezaprzeczalną zaletę: w procesie pieczenia pozbawiane jest prawie całej wilgoci, co zapewniało ich długotrwałe przechowywanie – w rezultacie otrzymywano suche, twarde pieczywo w formie małych ciastek (wygodniejsze w transporcie, bo mniej podatne na zgniecenie / kruszenie).
Owe sucharki to właśnie był ów legendarny Zwieback. Każdy jego kawałek w jasnobrązowym kolorze, miał kształt kosteczki o przybliżonych wymiarach 1 x 2,5 x 4 cm, w której wykonane były dwa otworki (ułatwiające kruszenia na mniejsze kawałki). Wypiekany był z mąki pszennej, żytniej lub ziemniaczanej z dodatkiem soli i przypraw (przeważnie kminku). Łatwość przygotowania, zapewniała możliwość pieczenia Zwieback’u w piekarniach polowych.

Dlaczego zatem nie poczuć w ustach smaku tego pieczywa i samemu nie przygotować sobie porcji Zwieback’u, wg wojennej receptury z instrukcji Wehrmachtu…?
Nic prostszego! Potrzebne będą nam tylko:
miska / wałek do ciasta / nóż / drewniany patyczek / piekarnik
4 kubki mąki (do wyboru w w/w wymienionych w tekście)
4 łyżeczki soli
2 kubki wody
1 łyżeczka kminku


Sposób przygotowania pokazałem na obrazkach poniżej:
1) wsypać mąkę, sól i kminek do miski – powoli dodając wody, wyrabiać ciasto, by uzyskać jednolitą, spoistą masę (jak za rzadkie wyjdzie, dodać mąki / jak za twarde dolać wody)


2) wyrobione ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm:


3) rozwałkowany placek pociąć na kawałki o wymiarach 2,5 x 4 cm (przy wycinaniu sporo ciasta odejdzie nam na brzegach – z niego ponownie formujemy kulę, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne kawałki i tak aż do momentu, gdy wykorzystamy całe ciasto). W wyciętych kawałkach robimy po dwie dziurki drewnianym patyczkiem:


4) przygotowane kawałki przekładamy na blachę i wstawiamy do uprzednio rozgrzanego do 190 st. C piekarnika na 20 min. – następnie wyjmujemy je, przekręcamy na drugą stronę i pieczemy dalsze 15 min. Powinny ładnie, lekko zbrązowieć z obu stron. Po upieczeniu pozostawiamy je do wystygnięcia na 30 min.


W smaku są dosyć słone (sól jest naturalnym konserwantem) i bardzo zbliżone do naszych „Sucharów beskidzkich” Smile

Zwiebackbeutel (worek na suchary)


Zwieback przechowywano w woreczkach szytych z płótna lnianego lub bawełnianego, syntetycznego, torebkach celofanowych lub papierowych. Te pierwsze (woreczki płócienne) stanowią swoisty mit wśród kolekcjonerów – w późniejszym okresie wojny były one bowiem elementem żołnierskiego wyposażenia, które wpisywane było do Soldbucha. I choć nazwa wskazuje, że przeznaczone były do przechowywania sucharów, przypuszczać należy, że w ogóle stosowano je do przenoszenia żywności.


Miały one bardzo prostą konstrukcję, o wymiarach 26,5 x 16,5 cm, z wszytym z boku sznureczkiem do zawiązywania. Poniżej przykłady zachowanych egzemplarzy:




Ponieważ zostało mi trochę niezbyt grubego, lnianego płótna, uszyłem dwa takie woreczki na własne potrzeby:

Teraz wystarczy wsypać upieczony Zwieback i w nim go przechowywać.


Pozdro
Hindus

_________________
„…Dlaczego uparcie nosz? krawat w warunkach polowych? Bo hitlerowiec w krawacie jest mniej awanturuj?cy si?!...”
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
SoldatenRoju



Dołączył: 21 Lis 2016
Posty: 13
Skąd: Wołomin

PostWysłany: Czw Gru 01, 2016 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łatwiej zrobić niż zjeść ale są dobre Smile
Kilka mi spadło mam płytki w kuchni do wymiany Razz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ---=== Forum GRH Panzer-Lehr ===--- Strona Główna -> Barwa i broń Wehrmachtu -> Wyposażenie i uzbrojenie Wehrmachtu Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum