Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
StuG
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 6:40 pm Temat postu: Fajny film |
|
|
Witam,
Fajny film. Ciekawy bo kolorowy. Az dziwnie patrzy sie na kolorowe zdjecia i z tego okresu. A z drugjej strony jest w tych slajdach cos co strasznie przyciaga uwage
Warto zwrocic uwage na robocze drelichowe mundury zolnierzy stojacych na Sdkfz'cie.
http://www.youtube.com/watch?v=8Yo0kuYXWLI&feature=related
Nie wiem czy juz ten link sie przypadkiem nie pojawil na forum. Mam nadzieje ze nie. Pozdrawiam
Wojtek _________________ Kazdy z nas jest ignorantem!
Oczywiscie kazdy w innej dziedzinie! |
|
Powrót do góry |
|
|
Hindus Administrator
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Piękny – wyraźnie widoczna masa interesujących szczegółów!
Pozdrawiam
Hindus _________________ „…Dlaczego uparcie nosz? krawat w warunkach polowych? Bo hitlerowiec w krawacie jest mniej awanturuj?cy si?!...” |
|
Powrót do góry |
|
|
StuG
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Komplentie nie moge zrozumiec dlaczego Niemcy zdecydowali sie szyc swoje drelichy z bialego materialu!? Totalnie niepraktyczne! Zwlaszcza ze mialy byc uzywane w warunkach roboczych.
Swoja droga to fajnie na filmach widac rozne odcienie tych samych mundurow (mowie o szarosciach i zieleniach ) _________________ Kazdy z nas jest ignorantem!
Oczywiscie kazdy w innej dziedzinie! |
|
Powrót do góry |
|
|
Fallout
|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 10:22 pm Temat postu: |
|
|
Cofając się do XIX w. można zaobserwować, że niektóre armie wyposażały swoich żołnierzy w białe spodnie POLOWE. I to jest dopiero niepraktyczne Co prawda to była kompletnie inna taktyka walki, ale białe spodnie + żołnierz to zawsze kupa błota... _________________ "Po prostu jed? t? drog? dopóki ci? nie rozpieprz?. "
Instrukcje dla oddzia?u rozpoznania
|
|
Powrót do góry |
|
|
sturmann
|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 8:49 am Temat postu: |
|
|
Witam
pytałem o sprawę białych drelichów znajomego weterana, służył w latach 44-45 w artylerii ppanc, (Co ciekawe służył na zachodnim froncie i cały czas był w obsłudze rosyjskiej armaty f-22 i w przeciwieństwie do paków 40 do niej nigdy nie brakowało amunicji.) Gość mówił wprost w armii niemieckiej musiał byc porządek i chodziło głównie o wpojenie młodym ludzim zamiłowania do utrzymywania odzieży (kontrole czystości gwoździ w saperkach opisywane w 08/15 Kirsta jak najbardziej były nadal powszechne na unitarce w czasie wojny). Jako ciekawaostkę dodam, że szkolenie poligonowe odbywał, jak i pozostali rekruci w wappenrockach (mam zdjęcia), takze żołnierzew na poligonie wygladali dość komicznie, ale takie były realia końca wojny _________________ Wie ein Fels im Meer |
|
Powrót do góry |
|
|
Lazar
|
Wysłany: Pią Gru 19, 2014 12:05 pm Temat postu: |
|
|
A to ciekawostka, strasznie ciekawią mnie takie wojenne historie. Moja prababcia (Polka) służyła rodzinie niemieckiej podczas wojny. Nie miała za dużego wyboru. Też mi trochę naopowiadała jak to było. |
|
Powrót do góry |
|
|
diora
|
Wysłany: Pon Lip 27, 2015 11:55 am Temat postu: |
|
|
Fajne filmy. _________________ poliwęglan |
|
Powrót do góry |