Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
oschutze
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:23 pm Temat postu: Replika StG 44 |
|
|
Nabyłem ją prawie tydzień temu, w sobote o 5 z minutami, w niedziele przebyła ze mną zawinięta w celte trase przez pół Polski żeby w poniedziałek trafić na warsztat, została wyczyszczona z poprzedniej farby, drewno z jakiejs brązowej bejco-mazi, starannie oszlifowana (łącznie z pogłębieniem szczelin między elementami) i odmalowana, pozostało mi zapokostować porządnie kolbe ale to jak wyschnie do konca. Uprzedzając ew pytania - okładki nie są integralna częścia repliki, są po prostu z czarnego bakelitu i mozna je zdjąć/wymienic itp ; )
a teraz foty:
|
|
michalczewski
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Hej ile waży, i ile kosztowała?
Zastanawiam się czy sciągnąć sobie taką replikę z Niemiec |
|
Powrót do góry |
|
|
oschutze
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Specjalnie żeby odpowiedzieć na twoje pytanie poszedłem go zważyć, i moja waga elektroniczna pokazała 5,1 kilograma, zabawne bo jakby to zaokrąglić do równej cyfry i dodać dwa zera to wyjdzie jego cena ; ) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
class
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 9:58 pm Temat postu: |
|
|
niezly sprzet..... gdzie nabyles ta replike ?Skad Ty chlopie to wszystko bierzesz? (szaszkę itp.)Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
oschutze
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 10:03 pm Temat postu: |
|
|
Kupiłem na motobajzlu w sobote z samego jeszcze ciemnego rana na jakims stoisku ; ) Czysty przypadek. Dodam że wydałem cała posiadana kase w tym kase która miałem na jedzenie w 80% też, ale czego sie nie robi dla dobrego fanta prawda? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomek
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 10:42 am Temat postu: |
|
|
Witam!
Piękna replika. A masz może jakiś namiar na sprzedawcę u którego to cudo nabyłeś??
Pozdrawiam
Tomek |
|
Powrót do góry |
|
|
oschutze
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 10:50 am Temat postu: |
|
|
Niestety nie, tak jak mówiłem, zakup był zupełnie przypadkowy, a sprzedawce widziałem 1 raz w życiu. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hindus Administrator
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 11:27 am Temat postu: |
|
|
Zdecydowanie udany zakup Ci się trafił - a po zabiegach waloryzacyjnych fajnie sie prezentuje - teraz jeszcze para ładownic i masz piękne uzbrojenie na koniec wojny!
Pozdrawiam
Hindus _________________ „…Dlaczego uparcie nosz? krawat w warunkach polowych? Bo hitlerowiec w krawacie jest mniej awanturuj?cy si?!...” |
|
Powrót do góry |
|
|
oschutze
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 3:05 pm Temat postu: |
|
|
po miesiacu mam i ładownice, szyte z org materiału 'rządowego' - zdjęcie powyzej a tu zblizenie brezentu:
|
|
StuG
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 5:02 pm Temat postu: |
|
|
Gratuluje super nabytku (Stg44)!
Ladownice baaaardzo ladne! Domyslam sie ze kolor to bardziej bez niz odcien szarosci (lampa chyba zrobila swoje)??
Cytat: | szyte z org materiału 'rządowego' |
Bardzo prosze o troszke informacji na temat samego materialu??
Moze jakies zrodlo
pozdrawiam
Wojtek |
|
Powrót do góry |
|
|
Klaus BOLS
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 6:02 pm Temat postu: |
|
|
ładownic do STG była jak mi się wydaję dość szeroka gama kolorów? szare, ciemniejsze jaśniejsze, z dodatkami skóry lub bez wzmocnień skórzanych. _________________ GRH Kampfgruppe Hoffmeyer
Klaus w dom, Bóg w dom |
|
Powrót do góry |
|
|
oschutze
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 6:10 pm Temat postu: |
|
|
owszem, były też takie np z pełna jedna tylko klapa zamiast pojedynczych klapek i inne cuda, brezentu tez uzywano jaki był.
ten tzw rządowy jest pozyskany z worków pocztowych z epoki z tego co pamietam, skad go miał wytwórca moich ladownic to nie wiem, a nawet jakbym widział to co najwyzej moge odesłac do niego bo nie wypada rozpowiadac sekretow producentow ; ) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Klaus BOLS
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Słyszałem teorię że te zapinane jedną wielką klapą były do MKB 42.
Ale wiadomo że każdy nosił amunicje w tym w czym mógł. _________________ GRH Kampfgruppe Hoffmeyer
Klaus w dom, Bóg w dom |
|
Powrót do góry |
|
|
oschutze
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 9:29 pm Temat postu: |
|
|
bzdurna teoria jak dla mnie, typowe szukanie udziwnien i dorabianie ideologii pokroju 'wydobyte w walce od wysokiego oficera eSeS'. Pozatym MKB i STG miały o ile sie orientuje wymienne magazynki wiec ladownice pasowały i do tego i do tego a MKB było mało i były egz testowymi głównie, pozatym to by było sprzeczne z niemiecka logika, najpierw robic ladownice bardzo proste i tanie w 42/3 roku kiedy stali lepiej finansowo a pozniej wymyslac trudny i droższy model? raczej było by odwrotnie nie sądzisz? ja znam model z pełna klapa jako ersatz po prostu ; ) _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
Klaus BOLS
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 12:30 am Temat postu: |
|
|
No cuż racja racja. Taki kit wciskał mi pewien kolekcjoner. A jest on największym kolekcjonerem jakiego znam i posiada rzeczy przy których "rosyjskie wykopki" to kupa złomu i szmat ;] _________________ GRH Kampfgruppe Hoffmeyer
Klaus w dom, Bóg w dom |
|
Powrót do góry |
|
|
|